Alkomaty do własnego użytku

Czy domowy alkomat może ustrzec nas przed nieodpowiedzialną decyzją zasiadania za kierownicą? Kto powinien się zaopatrzyć w domowy alkomat? Alkomaty, jak wiadomo, służą do badania trzeźwości. Jeśli przed planowaną podróżą samochodem i po symbolicznej lampce wina sprawdzimy alkomatem, iż poziom dozwolonej dawki alkoholu w naszym organizmie znacznie się obniżył – może być to znak, że lepiej będzie wziąć taksówkę lub zdać się na wspólną podróż z przyjaciółmi w roli współpasażera. Taka decyzja niejednej osobie ocaliła życie – wszak bezpieczeństwo i zdrowie powinny być dla wszystkich wartościami najważniejszymi. Jeśli już chcemy wybrać alkomat do domowego użytku, zadbajmy o to, aby był on przede wszystkim dobrej jakości technicznej. Sprzęty „z górnych półek” często okazują się dosyć drogie, jednak inwestycja tego typu zazwyczaj dokonywana jest raz w życiu. Alkomaty działają długo bez zarzutu, a poza tym objęte są wieloletnimi gwarancjami. Na własnym zdrowiu nie warto oszczędzać. Alkomaty wyposażone są często w niezwykle estetyczne etui, dzięki czemu w pierwszej chwili mogą być mylnie brane za telefony komórkowe.

Zasadniczo dzieli się alkomaty na dwa podtypy. Pierwszym typem będzie typ alkomatu posiadającego sensory elektroniczne. Drugi typ wyposażony jest w sensor elektromechaniczny. Najczęściej kupuje się alkomaty z sensorami półprzewodnikowymi. Często decyduje także cena, jako oszczędny naród ciągle nie lubimy przepłacać i stale kręcimy nosami na zbyt wysokiej naszym zdaniem ceny. Nie pochwala się kupować najtańszych alkomatów. Najtańsze alkomaty często bywają wadliwe i nie przekazują pełni pomiaru, mogą zwyczajnie mylić się przy prezentacji wyników badania. Skuteczne urządzenie do badania poziomu alkoholu we krwi musi posiadać swoją cenę. Tylko wtedy, gdy kupimy markowy produkt „z górnej półki”, wiedzieć będziemy, że zainwestowaliśmy w sprawdzony zakup, który przyda się nam na całe lata. Sensor elektrochemiczny często decyduje o wyborze alkomatu, są to zazwyczaj decyzje trafione w dziesiątkę.

O tym, czy wyniki pomiarów i badan alkomatem będą miały potwierdzenie w stanie faktycznym decyduje sposób, w jaki sprzęt jest przez nas stosowany. Przed użyciem zaleca się szczegółowe zapoznanie się z instrukcjami obsługi, aby nie popełnić żadnego błędu, przez który pomiar może okazać się zwyczajną pomyłką. Instrukcje obsługi alkomatów są na szczęście proste do zrozumienia. Kalibrować i oddawać do kontroli alkomat należy przynajmniej raz na jakiś czas. Nowoczesne alkomaty nie zawsze wymagają intensywnego kalibrowania, ma to jednak wpływ na jakość ich zastosowania. Te urządzenia eksploatują się w niewielkim stopniu, dzięki czemu nawet po latach mogą wyglądać schludnie i dobrze. Jeśli kupujemy jeden alkomat dla kilkuosobowej rodziny, warto wybrać taki model, który w zestawie będzie posiadał także kilka nakładek na ustnik do dmuchania. Dzięki temu zachowane zostaną wszelkie parametry higieny. Jeśli nakładki na ustnik są w różnych kolorach – łatwo będzie każdy wybrany kolor przyporządkować danemu członkowi rodziny.