Z alkomatem zawsze pod ręką.

Ilość etylowego alkoholu znajdującego się we krwi osoby badanej mierzy się za pomocą promili. Tak również ustanawia polski prawo oraz policja. Najdokładniejsze wyniki badań na obecność alkoholu we krwi otrzymuje się dzięki badaniom wykonywanym w profesjonalnych laboratoriach. Jeśli nie ma możliwości dokonania badania w laboratorium – wtedy w danej sytuacji przydatny okazuje się właśnie alkomat. Pokazuje on poziom alkoholu znajdujący się w powietrzu, które osoba badana wydycha z własnego organizmu. Gdy wprowadzimy do organizmu pierwszą porcję alkoholu, stężenie substancji o najwyższym wskaźniku utrzymywać się będzie mniej więcej w czasie maksymalnie godziny. Inaczej stężenie alkoholu zachowuje się w organizmie, gdy pije się na pusty żołądek, a inaczej, gdy przedtem spożyło się jakikolwiek posiłek. Przy pełnym żołądku wysokie stężenie utrzyma się nawet w ciągu 3 godzin.
Alkomat
Obliczono, że na godzinę spala się zazwyczaj 0,15 promila. Wpływ na poziom alkoholu w organizmie ma stopień czystości alkoholu, a także spożywane przed piciem potrawy, stan wody w organizmie, ogólna kondycja fizyczna i psychiczna pijącego oraz stopień zaawansowania łączenia alkoholi ze sobą. W każdym organizmie stężenie alkoholu może być bardzo różnorodne, nawet wtedy, gdy pozornie osoby wypijają tyle samo alkoholu, jest to zwyczajnie kwestia biologicznej przyswajalności alkoholu przez ciało człowieka. Kontrola własnego zachowania w trakcie imprezy towarzyskiej, by nieoczekiwanie nie przychodziły nam do głowy nie do końca racjonalne pomysły związane z powrotem samochodem do domu, jeżeli mamy pełną świadomość, że wypiliśmy więcej, niż jeden drink. W przypadku niektórych alkoholi wystarczy już nawet kilka łyków z kieliszka, by dozwolony poziom alkoholu został przekroczony. Zbyt często ignorujemy tę sprawę, czego obrazem jest częstotliwość medialnych doniesień na temat wypadków spowodowanych przez nietrzeźwych kierowców.

Czym jest stan nietrzeźwości i jaką karę się za niego płaci – regulują specjalnie w tym kierunku opracowane ustawy. W samokontroli pomagać mają umieszczane w wielu miejscach dane dotyczące dozwolonych progów poziomu alkoholu w wydychanym powietrzu. Na ich podstawie da się oszacować, kiedy powinniśmy podziękować za kolejną lampkę alkoholu. Mężczyzna na godzinę spala do 12 gram alkoholu w czystej postaci, a kobieta do 10 gram. Jedna porcja standardowego zakresu przetrawiona zostanie przez wątrobę przez godzinę. Alkomat podręczny to doskonały wynalazek dla tych, którzy lubią mieć pod ręką gadżety pilnujące stanu naszego zdrowia.

Są niezwykle lekkie i nie zajmują zbyt wiele miejsca w bagażach podręcznych, plecakach lub torbach. W 10 gramach czystego alkoholu 200g piwa 5% to 10g alkoholu etylowego, a w 100g wina 10% to 10g alkoholu etylowego, natomiast 25g wódki 40% to 10g alkoholu etylowego. Warto mieć przy sobie małą ulotkę prezentującą progi dozwolonej ilości alkoholu w organizmie. Można ją nosić w portfelu i w razie potrzeby zaglądać do postawionych wcześniej obliczeń. Informacje te zresztą bardzo szybko zapadają w pamięć.