Właściwy wybór alkomatu.

Alkomatami nazwiemy ten typ podręcznych urządzeń, dzięki którym można łatwo zbadać poziom alkoholu w ludzkim organizmie. W trosce o bezpieczeństwo pasażerów na polskich drogach posiadanie i korzystanie z alkomatów jest sprawą bardzo ważną. Kładzie na nią nacisk zarówno policja oraz wszelkie organizacje dbające o bezpieczeństwo oraz korzystanie z alkoholu w sposób przemyślany. Co roku w Polsce statystyki pokazują zatrważające wyniki. Liczba zatrzymywanych kierowców nierzadko przekracza nawet kilkadziesiąt tysięcy, w weekendy kilka tysięcy zatrzymanych kierowców to już właściwie norma.

Dlaczego jako naród w roli kierowców tak kiepsko się odnajdujemy? Czy winę za taką sytuację ponosi nasze tradycyjne, polskie zamiłowanie do wysokoprocentowych trunków, czy wszystkiemu jest winna zwyczajna, ludzka bezmyślność? Prawo w Polsce jest ustanowione w taki sposób, że jeśli zostanie wykryty alkohol w organizmie kierowcy – traci on od razu prawo jazdy. Jeśli wskaźnik miarki pokaże 0,5 promila – kierowca może nawet być skierowany do aresztu. Dlatego tak ważna jest świadomość, że każdy szanujący się kierowca powinien mieć przy sobie alkomat, zwłaszcza w chwili, gdy waha się, czy wracać do domu własnym samochodem, czy tez pójść pieszo lub wydać pieniądze na taksówkę.

Jeśli nie jesteśmy pewni, czy nie przekroczyliśmy już dozwolonego limitu promili – wystarczy chwycić za alkomat, a on powie nam prawdę. Często zdarza się tak, że na drugi dzień po zakończonym spotkaniu towarzyskim, gdzie alkohol lał się strumieniami, postanawiamy kierować naszym pojazdem, bo np. spieszymy się do pracy. Także wtedy w naszym organizmie alkohol jeszcze się znajduje, mimo że uważamy nasz stan za kompletnie trzeźwy i pozytywny. Niebezpiecznie może się zrobić w takiej sytuacji, gdy padniemy ofiara, a raczej staniemy się obiektem zainteresowania kontroli drogowej. Utrata prawa jazdy nie należy do rzeczy przyjemnych.

Ciągnące się sprawy sądowe także nie należą do zjawisk, które można komukolwiek zazdrościć. Przy posiadaniu alkomatu zwiększa się świadomość zagrożenia powodowanego stanem nietrzeźwym u kierowców. Bardziej się pilnujemy i zwracamy także uwagę na innych biorących udział w ruchu drogowym. Alkomaty sprzedawane obecnie na rynku bardzo się różnią między sobą. Do dyspozycji znaleźć możemy alkomaty w formie analogowej lub bardziej nowoczesnej, z elektronicznymi czytnikami miarek. Wygląd także jest różny. Stan konstrukcyjny może w pierwszej chwili wprowadzić kupującego w błąd, ponieważ alkomaty od dłuższego już czasu przestały przypominać wielkością masywne cegły. Teraz to urządzenia o wiele bardziej dyskretne i płaskie.

Wachlarz cenowy jest bardzo szeroki. Im bardziej znana firma na rynku – tym prawdopodobnie droższy będzie alkomat. Najlepiej kupić alkomaty bezpośrednio na stronie internetowej producenta. Dzięki takiej formie zakupów na klientów dość często czekają także korzystne zniżki. Specjaliści odradzają stanowczo kupowanie alkomatów używanych. Ten zabieg mija się z celem, ponieważ używane sprzęty będą działały w sposób błędny i w dużym stopniu rozregulowany.