Uczmy się myśleć jak ryby!

Stare porzekadło rozumiane na 1000 sposobów mówi, że „Rybka lubi pływać”. Na szczęście, Pan Bóg dał nam w odróżnieniu od zwierząt rozum, abyśmy w życiu starali się popełniać jak najmniej głupich błędów. A zdecydowanie do jednych z najbardziej karygodnych należy jeżdżenie samochodem w stanie nietrzeźwym. Lekkomyślne prowadzenie samochodu przynosi więcej szkody, niż pożytku. Wystarczy wspomnieć, ile tysięcy Polaków ginie na krajowych drogach i to nie tylko z powodu złego stanu naszych dróg, ale przede wszystkim przez brak wyobraźni kierowców – i to nie tylko młodych i niedoświadczonych, na których najłatwiej jest zrzucić całą odpowiedzialność. Odpowiedzialność – jest tu właśnie słowem kluczowym. To ona każe nam nie wsiadać do samochodu w stanie nietrzeźwym lub gdy osoba mająca kierować pojazdem nie wykazuje oznak trzeźwości. To dzięki niej nie decydujemy się przewozić dzieci znajomych, nie chcemy wysyłać przyjaciół na wózki inwalidzkie lub przyczyniać się do utraty czyjejś mamy lub taty. Jeśli masz mózg trochę większy od rybki buszującej w wodnych odmętach – będziesz wiedział o co chodzi.

Każdy z nas w swoim gronie ma przynajmniej jednego znajomego, który doświadczył jazdy w stanie nie do końca trzeźwym. Pamiętajmy, że czasem wystarczy wypicie jednego niskoprocentowego piwa, by dozwolona zawartość alkoholu we krwi została przekroczona. Wielu zdarzyło się przypadkowe potrącenie saren, psów, kotów w dużej mierze przez opóźniony refleks spowodowany spożyciem alkoholu potęgowanym dodatkowo na przykład przez zmęczenie po ciężkim dniu pracy. Niektórzy mogą machnąć ręką, że „to niby tylko zwierzę”, ale tak naprawdę co byście zrobili, gdyby na miejscu zwierzęcia był człowiek? Czy łatwo byłoby się przyglądać, jak poszkodowany męczy się przeżywając swoje ostatnie chwile? Co powiedzieć Policji oraz Pogotowiu, gdy sanitariusze już przybędą na miejsce wypadku? Bez względu na to, czy ofiarą wypadku stanie się zwierzę, czy też człowiek, trzeba mieć świadomość dokonania poważnego wykroczenia.

Alkomaty kupić można bardzo łatwo. Szczególnie sklepy internetowe prezentują bogata gamę tych sprzętów. W tej chwili można się przyjrzeć specjalnie zaprojektowanym alkomatom dla kobiet, jak i dla mężczyzn. Różnią się one poprzez dizajn, albo kolor.

Ocenę naszego stanu trzeźwości z łatwością określimy dzięki dowolnie wybranemu alkomatowi. To dzięki jasnym wskazówkom podziałki wiemy, kiedy możemy zasiąść za kierownicą, a kiedy najlepiej dać sobie z tym spokój. Dla oszczędnych proponujemy także zastąpienie alkomatu zwyczajnym biletem autobusowym, oczywiście, taksówka także wchodzi w grę, chociaż na długi dystans jest to z pewnością dość kosztowna inwestycja. Kiedy w pełni chcemy, aby nasz samochód wrócił razem z nami do domu, alkomat będzie niezbędny. Widząc wynik tolerowany można mieć pewność, że żaden z policjantów drogowych nie wmówi nam przekroczenia dozwolonej zawartości alkoholu we krwi. Nawet, jeśli po drodze dojdzie do nieszczęśliwego wypadku lub kolizji, pozytywny wynik na skali alkomatu sprawi, że będziemy traktowani z nieco mniejszą surowością i co najważniejsze – poważnie.