Jak pracuje sprawny alkomat?

Alkomaty pomagają określić, czy we krwi ludzkiej znajduje się alkohol. Pomagają tym samym ustrzec się błędów oraz głupich zachowań z prowadzeniem samochodu w stanie nietrzeźwym na czele. Podziałka, którą posiada każdy alkomat, pomaga określić wartość dozwolonej ilości alkoholu, a także określa moment, gdy wszelkie dozwolone parametry zostały przekroczone. Do wprowadzenia powietrza do alkomatu służy specjalny ustnik. Wydychane powietrze poddawane jest analizie za pomocą charakterystycznego czujnika. Jeśli chodzi o czujniki, w obecnie sprzedawanych alkomatach rozróżnimy ich podstawowe trzy typy: elektromechaniczne, półprzewodnikowe oraz spektrofotometryczne. Alkomaty pod względem działania także możemy podzielić wedle powyższych kryteriów. Jeśli wydychany do alkomatu alkohol zajdzie w reakcję chemiczną z substancjami umieszczonymi w alkomacie – reakcja ta jest automatycznie mierzona i na jej podstawie podziałka pokazuje rezultaty. Tanie alkomaty niestety często wprowadzają użytkowników w błąd, ponieważ mogą ulegać także innym substancjom, przypominającym alkohole, ale nie będące nimi. Dlatego eksperci polecają inwestować w droższe i jak najbardziej nowoczesne alkomaty.

Nowoczesny alkomat typu elektrochemicznego będzie wolny od kłopotów tego rodzaju. Ma także wady, ale w porównaniu do typu półprzewodnikowego dopuszcza się tylko 10% pomyłki. Znaczenie przy używaniu ma także wielkość alkomatu. Nasz własny alkomat nie musi charakteryzować się tak dużą wielkością, jaką charakteryzują się alkomaty policyjne. Nie można im odmówić jednak wysokiego stopnia skuteczności, dlatego są tak popularne. Z kolei w alkomatach spektrofotometrycznych zastosowano podczerwień. Proces analizy jest tutaj dość skomplikowany, bo oparty na nowoczesnej technologii. Te alkomaty wykrywają alkohol niemal bez uchybień, co tłumaczy ich wysoką cenę. Czujniki w alkomatach są sprawą podstawową do tego, by sprzęt działał sprawnie. Badanie można przeprowadzić, gdy ma się ponad 1 litr próbki od osoby badanej. Próbka musi być traktowana jako całość, bo inaczej wynik okaże się nielogiczny, zachwiany i bardzo obniżony. Tego typu problemy warto rozwiązywać w trakcie rozmowy ze sprzedawcami, najlepiej tuz przed planowanym zakupem alkomatu.
Dobry alkomat to przede wszystkim taki, który szybko i samodzielnie rozpoznaje obecność alkoholu w wydychanym powietrzu, bez konieczności stosowania dodatkowych zabiegów. Badanie pasywne to alternatywa, gdy ktoś nie chce lub nie może dmuchnąć w ustnik. Kontakt alkomatu jedynie z ustami często pozwala ocenić, czy osoba badana w ogóle spożywała alkohol. Alkomaty XXI wieku to urządzenia niezwykle czułe i dokładne. Z biegiem lat są także coraz mniejsze i nie przypominają na szczęście już szerokich cegieł – podobnie zresztą jak telefony komórkowe. Dzięki temu badanie można przeprowadzić w obecności innych osób w sposób dyskretny do tego stopnia, że nikt z towarzystwa nie zorientuje się nad prowadzonym zabiegiem. Alkomaty bez problemu można kupić w sklepach stacjonarnych, jak i na aukcjach internetowych.