Czy warto wierzyć alkomatom w formie wirtualnej?

Kierowcy, którzy zostali przyłapani przez policję na kierowaniu pojazdami pod wpływem alkoholu nie znajdują się w sytuacji do pozazdroszczenia. Prawo nie dopuszcza żadnych usprawiedliwień, strata prawa jazdy oraz procesy sądowe mogą na trwałe zaznaczyć swój ślad w życiu nieodpowiedzialnych kierowców. Ich głównym błędem okazuje się to, że zapominają, iż alkohol rozkłada się w organizmie i wyparowuje z niego bardzo powoli. Ma na to wpływ wiele aspektów. Każdy szanujący się kierowca, adept sztuki kierowania pojazdami zazwyczaj na początku zadaje sobie sam pytanie - Ile czasu musi minąć od przyswojenia alkoholu przez organizm, by można było bezpiecznie wsiąść za kierownicę? Nie pora na filozofowanie, ponieważ takie problemy najlepiej rozwiązuje skuteczny i praktyczny alkomat. Okazuje się także, że alkomaty dostępne są w obiegu nie tylko w swoich tradycyjnych formach, gdzie znajduje się ustnik, podziałka oraz elementy wewnętrzne i zewnętrzne o charakterze elektromagnetycznym lub analogowym. Coraz częściej w Internecie reklamowane są także alkomaty wirtualne. Są one przygotowane i opracowane w ten sposób, by można było się sobie ściągnąć na własnego smartfona lub tablet. Specjaliści jednak ostrzegają przed nimi, ponieważ nie mają one takiej siły i profesjonalizmu w działaniu, co ich stacjonarni bracia. Można badać się alkomatem wirtualnym, oczywiście, ale trzeba mieć na względzie to, iż taki alkomat pokazuje wyniki badania wyłącznie w formie szacunkowej, wynik badania nie jest po prostu zbyt dokładny. Jeśli będziemy się sugerowali jedynie wynikiem alkomatu wirtualnego, w razie, gdy zatrzyma nas policja, możemy być bardzo niemile zdziwieni.
Alkoma
Wirtualny alkomat – tak jak większość innych zjawisk znajdujących się w sieci – przybrał rolę aplikacji. Przed badaniem podaje się tam kilka kluczowych informacji. Pisze się o budowie swojego ciała, a także płci, określa się naturalnie ilość oraz typ alkoholu, jaki spożyliśmy. Na podstawie tych danych dowiadujemy się ile promili znajduje się w powietrzu przez nas wydychanym na zewnątrz. Przyznajcie, że dla określenia dokładnych wyników taki szereg zabiegów to stanowczo za mało, zatem nie ma się co dziwić, że alkomaty wirtualne częściej postrzegane są po prostu za formę zabawy, aniżeli idealny sposób na sprawdzenie własnego stanu po spotkaniu towarzyskim, gdzie trunki lały się strumieniami.

Historia zna wiele takich przypadków, gdy osoba badająca się alkomatem wirtualnym zdecydowała się kierować samochodem. Pech chciał, że wyniki z badania przeprowadzonego klasycznym alkomatem policyjnym dały zupełnie inny obraz sytuacji, oczywiście na niekorzyść kierowcy. Prawo polskie nie uznaje żadnych taryf ulgowych dla nietrzeźwych kierowców, dlatego ważne jest, by się pilnować i korzystać ze sprawdzonych typów alkomatów, posiadających wszelkie atesty oraz certyfikaty. Dzięki renomowanym firmom będziemy mieli pewność, że badania są zgodne ze stanem faktycznymi że możemy do naszych samochodów wsiadać spokojnie i w zrelaksowanym nastroju.