Zasady działania alkomatu w pigułce.

Kiedy pora zakończyć towarzyskie spotkanie i wrócić do rzeczywistości, trzeba rozsądnie rozwiązać kwestię powrotu do domu. Zawsze można oddać kluczyki znajomemu lub osobie towarzyszącej, o ile w trakcie imprezy nie spożywała alkoholu. Przed lekkomyślnością oraz ryzykiem wypadku spowodowanego przez kierowanie samochodem w stanie nietrzeźwym może nas uratować dowolnie wybrany alkomat. Na rynku można znaleźć różnorodne typy alkomatów, które po zastosowaniu pokażą nam jawnie, jaki jest stan naszej trzeźwości i czy możemy zasiąść za kierownicą naszego samochodu. W miejscach pracy, w szkołach oraz środkach masowego przekazu wciąż za mało mówi się o stosowaniu alkomatów na co dzień, a powinno się jak najczęściej poruszać tę kwestię, zwłaszcza wśród ludzi młodych. Wysoka świadomość może przyczynić się do tego, że wypadków na drodze spowodowanych jazdą w stanie nietrzeźwym będzie mniej, niż dotychczas. Alkomaty w dzisiejszych czasach wydają się jako przedmioty jeszcze bardziej poręczne i praktyczne. Można ich używać bardzo dyskretnie.

Dobry i poręczny alkomat powinien:

- nie reagować czułością na to, co w ostatnim momencie spożyliśmy (chodzi o produkty spożywcze)
- w trakcie dokonywania pomiarów nie umożliwiać wdychania powietrza, ponieważ skutkuje to zachwianiem wyniku pomiaru
- być wyposażony w czujnik wyłapujący wszystkie błędy, informujący o konieczności powtórzenia czynności
- prezentować prawdziwe wyniki, skutkować wiarygodnością – alkomat często występuje jako materiał dowodowy
- posiadać korzystną i przystępną cenę
- mieścić się w standardowej torbie podróżnej lub torebce, albo plecaku

Powyżej przedstawione cechy producenci przypisują większości alkomatów dostępnych na rynku. Najbardziej sprawdzonym typem alkomatów w praktyce okazują się być elektrochemiczne. Nie prezentują fałszywych informacji, ceny zależą od modelu. Dodatkowo jako zachęta może działać fakt, że polska Policja używa służbowo bardzo podobnych modeli.

Zasady działania alkomatów są proste. Powietrze wdychane przez ustnik – jak wiemy – posiadać będzie etanol, jeżeli kierowca znajduje się pod wpływem alkoholu. Po wdmuchnięciu powietrza dochodzi do elektrochemicznego procesu utlenienia etanolu, ponieważ potencjał elektrody emituje związki chemiczne. Etanol zastąpiony zostaje przez kwas octowy, wydziela ją się elektrony. Wynik otrzymanego prądu znajduje odbicie w danych i na podziałce dzięki temu zobaczyć możemy wynik. Elektrochemiczny charakter alkomatu sprawia, że alkohol jest jedyną substancją, na jaką to urządzenie reaguje. Jedzenie, papierosy, napoje bezalkoholowe, gumy do życia – to wszystko pozostaje bez znaczenia przy badaniu sprawdzonym alkomatem. Zamiast po zakończonej imprezie kłócić się z zaprzyjaźnioną osobą „kto dziś poprowadzi samochód”, lepiej zaopatrz się w sprawdzony alkomat, który na bieżąco pozwoli Ci kontrolować stan własnej trzeźwości. Zyskasz dzięki temu spokój i nie będziesz miał odwagi na głupie wybryki. Szanuj swój czas, pieniądze i najbliższych. Alkomat Ci z pewnością w tym pomoże.