Kupujemy alkomat samochodowy.

Nietrudno przez własną lekkomyślność stracić prawo jazdy, które jako inwestycja jest jednak związane z wysokimi kosztami. Jazda w stanie nietrzeźwym nie da się usprawiedliwić w żaden sposób. W pierwszej kolejności trzeba pomyśleć o sposobach, dzięki którym pozbędziemy się kłopotliwych chwil związanych z koniecznością powrotu do domu, mimo że wypiliśmy koktajl lub drinka. Alkohol spożywany w większej ilości pozostaje wewnątrz ciała nawet przez 24 godziny. Jego ślady mogą się utrzymać w organizmie jeszcze na drugi dzień, dlatego po solidnej imprezie radzilibyśmy kolejny dzień poświęcić na odpoczynek pozbawiony używania pojazdów. Samokontrola oraz świadomość pomagają wystrzec się błędów kosztujących często wiele stresu i – czego nie da się ukryć – pieniędzy.

Alkomaty szybko i sprawnie zbadają stopień alkoholu obecny w organizmie. Alkomaty podzielić można na grupy ze względu na jakość, cenę, a także przydatność. Rodzaj alkomatu zależy także od posiadania sensora. Przy sensorach elektronicznych w alkomatach półprzewodnikowych znajdziemy elektrodę odpowiadającą za szybkie utlenienie się alkoholu, który badany wydycha. W sensory elektromechaniczne wyposażone są z kolei alkomaty wysokiej generacji, często używane w policji.

Alkomaty półprzewodnikowe okazują się być czułe nie tylko na alkohol, ale także na szereg innych substancji. Do tych substancji należy między innymi nikotyna. Automat półprzewodnikowy sprawdzi się w otoczeniu osób poszukujących prywatnego i dyskretnego sprzętu jedynie dla samych siebie. W branży sprzedaży alkomatów poleca się sprzęt pochodzący z Chin, Korei oraz Japonii. Są to nowoczesne maszynki technologiczne, które łatwo zmieścić w najmniejszej nawet torbie czy torebce.

Jeśli ktoś potrzebuje specjalistycznego sprzętu w postaci alkomatu używanego niemal codziennie, a nie tylko okazjonalnie – należy mu polecić alkomat elektromechaniczny. Tutaj prawdopodobieństwo popełnienia błędu jest naprawdę niewielkie, spore przetworniki sprawiają, że sprzęt działa długo i bez zarzutu. Wielokrotność dokonywania pomiarów nie wpływa na jakość mechanizmu przez bardzo długi czas.

Kiedy kupujemy alkomat, powinniśmy w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na istniejącą tolerancję błędu. Powinna być ona jak najmniejsza. Sensory półprzewodnikowe wykazują prawdopodobieństwo błędów równe 20 %, elektromechaniczne – o połowę mniej. Alkomaty mierzą wartość stężenia alkoholu na 2 sposoby – w litrach sześciennych, albo w promilach. Najwygodniejsza jest ta druga metoda. Jeśli już trafi nam się alkomat mierzący wartości w litrach sześciennych, nie zapomnijmy, że trzeba wynik pomnożyć razy 2,1, by otrzymać wartość w promilach. Czujniki przepływu powietrza w alkomatach pilnują, żeby niezbędna ilość wydychanego powietrza wpłynęła w całości do ustnika alkomatu i została poddana badaniu. Alkomaty, tak jak wszystkie inne sprzęty domowego użytku, po pewnym czasie zaczynają się psuć i pokazywać wyniki niezgodne z rzeczywistością. Kalibracja umożliwia ponowne uregulowanie wartości i przywraca stan alkomatu do ponownej użyteczności.